Valg af fødevarer til glutenfri kost

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Glutenfrit* brød og bagværk


Kartoffel-, ris-, majs-, soja-, boghvede-, sorgum-, hirse-, kikærte- og maizenamel


Ren havre

OBS. Se Praktiske råd


Sagogryn, quinoa, amarant, tapioka og hirse


Boghvedegryn


Risengrød


Glutenfri* melblandinger, fx Finax, Dr. Schäer Glutenfri og Jyttemel


Puffede ris


Glutenfri* müesli

          

Alle brødtyper, kiks og lign. med de nævnte melsorter:

Hvedemel, durummel, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekerner, mannagryn, semulje, couscous, spelt, urhvede, emmer, enkorn, kamut, rugmel, ruggryn, rugkerner, bygmel, byggryn, bygkerner


Almindelige havregryn, havremel, havremix


Øllebrød og havregrød, der ikke er på ren havre


Færdige melblandinger til fx brød, pizza, pandekager og æbleskiver der ikke er glutenfrie


Morgenmadsprodukter, fx ymerdrys, guldkorn, havremix, havrefras samt müesli, der ikke er glutenfri


Rasp, der ikke er glutenfrit


Tærte- og butterdej, der ikke er lavet på glutenfrie meltyper

Kartofler, ris og pasta

Alle typer kartofler og ris


Pommes frites


Glutenfri* pasta

   

Frosne kartoffelprodukter, fx kroketter

Pasta der ikke er glutenfri

Grønsager og bælgfrugter

Alle typer friske, frosne, konserverede og syltede grønsager


Alle typer tørrede bælgfrugter fx gule ærter, kidneybønner og linser.


Majsgryn, polenta

   

Ristede løg

 

Grønsagsstuvninger med hvedemel og lign.

Frugt, nødder og frø

Alle friske, frosne, konserverede og syltede frugter og bær


Frugtgrød, -suppe og -mos.


Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner


Marmelade, syltetøj og gelé


Alle nødder, frø og kerner, fx sesamfrø, birkes, solsikkekerner, græskarkerner, loppefrøskaller, hørfrø


Kokosmel


Chokoladenøddecreme og peanutbutter

     

Mælkeprodukter og ost

Alle typer mælk og syrnede mælkeprodukter


Alle typer oste


Creme fraiche, syrnet fløde, fløde 9, fløde 13 og piskefløde


Alle typer kakaomælk

   

Syrnede mælkeprodukter med tilsat müesli


Flødepulver


Madlavningsfløde

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Alle typer kød, fisk, skaldyr, fjerkræ og indmad


Æg

   

Kødpålæg, pølser og postejer der indeholder gluten*


Kød og fiskefars der indeholder gluten*


Panerede kød og fiskeprodukter


Færdigretter og supper, der indeholder gluten*


Fiskekonserves der indeholder gluten, fx torskerogn*

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Planteolie, oliemargarine og margarine


Blandingsprodukter og smør


Saucer jævnet med maizena eller anden glutenfri stivelse


Dressinger af olie-/eddike eller syrnede mælkeprodukter


Mayonnaise

Mayonnaisesalater uden gluten*


Glutenfri sojasauce

   

Remoulade og pickles der indeholder gluten


Mayonnaisesalater med gluten*


Færdige saucer og pulversaucer der indeholder gluten*


Ketchup og sennep der indeholder gluten*

Sukker, desserter, kager og slik

Alle typer sukker, honning og sirup


Maltodextrin


Sodavandsis uden chokoladetop


Kager bagt med glutenfrit* mel


Bolcher uden fyld


Ren marcipan og ren chokolade

   

Desserter og is der indeholder gluten*


Færdige bageblandinger til kager (undtagen glutenfri produkter)


Creme- og buddingpulver


Fyldt chokolade der indeholder gluten


Karameller, lakrids, lakridskonfekt og vingummi der indeholder gluten

Drikkevarer

Vand, danskvand


Kaffe og te


Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea


Ernæringstilskud

   

Krydderiblandinger med hvedemel og lign.


Bouillon der indeholder gluten


Bagepulver og vanillesukker baseret på hvedemel


Kakaopulver* der indeholder gluten


Saltstænger og grissini


Saucejævner der indeholder gluten


Malt

Diverse

Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier, bouillon uden gluten


Ren kakao


Popcorn, peanuts, flæskesvær, franske kartofler og chips uden gluten

     

* Gluten forekommer fx under benævnelser som; bulgur, byggryn, couscous, gluten, grahamsmel, havregryn, hvedekerner, hvedekim, hvedeklid, hvedemel, hvedeprotein, hydrolyseret protein, malt, mannagryn, pasta, rasp, rugkerner, rugmel, semolina, semulje, sigtemel, spaghetti, stivelse og vegetabilsk protein.

Glutaminsyre og glutamat indeholder ikke gluten.

Er fagligt opdateret i 2016